Як записати дитину до чеської школи?

Як записати дитину до чеської школи?

Як записати дитину до чеської школи?

Інформація для батьків 

З кожним роком все більше українців обирають Чехію для роботи та життя. Це зовсім не дивно, адже це економічно розвинута країна, з дружелюбними людьми та шаленими можливостями. Досить багато сімейних пар зважуються на такий крок, але й багато пар не ризикують мотивуючи це тим, що дуже важко буде переїхати до Чехії з дитиною шкільного віку. Ми допоможемо вам позбутись усіх сумнівів, та зрозуміти що переїхати до Чехії з дитиною це можливо.

Що необхідно зробити приїхавши до Чехії з дитиною шкільного віку? Які ви маєте права та обов'язки?

Освіта у Чехії доступна для усіх, без виключення, на рівних умовах

  • Діти мають право отримувати початкову освіту нарівні з громадянами Чехії. Вони мають право на безкоштовну освіту, доступ до шкільного харчування та відвідування шкільних гуртків за інтересами.
  • У початкову школу приймаються діти з усіх країн, з будь-яким типом перебування і навіть діти без дозволу на легальне перебування.
  • Діти в Чеській Республіці відвідують школу з 6 років. Мінімальний термін навчання складає 9 років. Завершити навчання діти повинні до 17 років.
  • Відвідування школи обов'язково і для дітей іноземців, які перебувають в Чеській Республіці понад 90 днів.
  • Не віддаючи дітей в початкову школу, батьки порушують закон. Орган соціально-правового захисту дітей (OSPOD) розглядає це як проступок, в ряді випадків - як злочин

Як підійти до вибору початкової школи?

  • У Чеській Республіці існують державні початкові школи (їх засновує район, місто, муніципалітет, край). У цих школах діти навчаються безкоштовно.
  • Також існують приватні та церковні початкові школи, де стягується плата за навчання.
  • Деякі початкові школи є спеціалізованими (мовні, спортивні, математичні і т.д.) і можуть ставити більш жорсткі критерії прийому учнів.
  • Початкова школа має 2 ступені. 1 - 1-5 курси і 2 - 6-9 курси. З 2-го ступеня можна також вчитися в художній школі або проходити навчання в гімназії (навчання в гімназії триває на кілька років довше).

SPÁDOVÁ ŠKOLA

  • Мається на увазі школа, в яку дитина потрапляє за місцем проживання (особливості розподілу міст на шкільні округи можна дізнатися в муніципалітеті).
  • Директор в першу чергу приймає учнів зі свого шкільного округу.

Самостійний вибір школи

  • Батьки можуть віддати дітей до школи і не за місцем проживання. Вони можуть керуватися близькістю школи до будинку або роботи, спеціалізацією школи, репутацією школи, якістю навчання або наявністю пропозиції курсів чеської мови для іноземців
  • Школа, яка перебуває не в районі проживання, може відмовити в прийомі дитини при відсутності вільних місць. При надходженні в спеціалізовану школу дитина повинна відповідати заданим критеріям або успішно скласти вступні іспити.

Як відбувається запис дитини в перший клас початкової школи?

  • Запис в початкову школу проходить, як правило, в січні та лютому. Записатися можуть діти, яким до 31.08 вже виповнилося 6 років. Терміни запису і конкретні умови можна знайти на сайті школи, міст або муніципалітетів.
  • Батьки та дитина повинні прийти особисто в установлений час в день запису. Заповнити на місці всі необхідні бланки, викладачі проводять співбесіди з батьками і дитиною, часто дитині пропонується виконати кілька простих завдань.
  • Процедура запису проводиться для того, щоб з'ясувати, чи готова дитина до відвідування школи (перевіряються комунікаційні навички, рівень соціалізації, графомоторика). Протягом 30 днів з моменту запису батьків повідомляється про прийом або відмову в прийомі дитини до навчання і про необхідні подальші дії (наприклад, дата проведення інформаційних зборів для батьків).У випадку, якщо дитина вважається недостатньо зрілою для відвідування школи, батько чи мати пише заяву про відстрочку від відвідування школи (odklad školní docházky) на бланку, який йому видається в школі. Заява має бути подана не пізніше 31. 05.
  • Відстрочка від відвідування школи повинна бути запропонована і письмово обґрунтована психолого-педагогічною комісією + професійним лікарем або клінічним психологом.
  • Вступ до школи може бути відстрочено максимум до досягнення дитиною 8 років. Дитина з відстрочкою від відвідування школи залишається в реєстраційних списках тієї школи, куди спочатку планувалося надходження.

Як записати більш дорослу дитину до школи? Чи можна записати дитину до школи протягом навчального року?

  • Батьки мають право записати дитину в початкову школу в будь-який час протягом навчального року.
  • Ми радимо подати письмову заяву після особистої консультації з директором школи. У відповідь на письмову заяву школа може в письмовому ж вигляді оповістити про своє рішення щодо прийому або відмови в прийомі дитини до навчання. У разі відмови в прийомі дитини до навчання, Ви можете подати апеляцію засновнику школи, який розгляне причину відмови, оцінить місткість школи і допоможе влаштувати дитину в іншу школу.

Причиною відмови не може бути незнання або погане знання чеської мови!

Надання яких документів необхідне для запису до початкової школи?

  • Посвідчення особи дитини (свідоцтво про народження або паспорт). Це необхідно для встановлення особи дитини, проте школа не має право на з'ясування законності перебування дитини в країні, терміну дії і типу візи. Діти без документів теж мають право на отримання початкової освіти.
  • Посвідчення особи одного з батьків (паспорт). Це необхідно для встановлення особи законного представника дитини, проте школа не має право на з'ясування законності перебування дитини в країні, терміну дії і типу візи.
  • Лист успішності(vysvědčení) або інші документи з попередньої школи, якщо дитина вже відвідував школу за кордоном.
  • Kарта медичного страхування дитини (kartička zdravotního pojištění). Школі необхідно мати цю інформацію, проте навіть якщо дитина не застрахована, це не є причиною відмови в прийомі дитини до школи.

Що чекає на дитину після вступу до початкової школи?

  • У дитини, що вступає в будь-який клас, крім 1-го, буде перевірена відвідуваність попередньої школи за наданими виписками оцінок або за допомогою перевірки знань. Далі дитина буде зарахована в клас, в ідеальному випадку відповідно до віку дитини, максимально на клас нижче.
  • Діти вчаться в одному класі і переводяться в наступні класи в тому ж складі.
  • Школа може розробити для дитини "план по вирівнюванню успішності" (vyrovnávací plán), що визначає головні цілі навчання, зміст окремих предметів, які дитина буде безпосередньо вивчати, і способи оцінювання прогресу дитини. План дійсний при наявності підпису батьків і домовленості про форму комунікації зі школою.
  • Інформуйте школу про те, в чому Ваша дитина досягала успіхів, що їй подобалося, в чому вона міг бути представником свого класу (наука, спорт, мистецтва та інші здібності або таланти).
  • Потрібно дізнатись у директора школи, де і як школа проводить мовну підготовку (jazyková příprava) для учнів, які є носіями іншої мови (курси чеської мови). Школа також може забезпечувати додаткові заняття(doučování), або наймати асистента педагога (asistenta pedagoga). Ці та інші заходи допоможуть дитині легше зрозуміти правила відвідування школи.
  • Школа повинна інформувати батьків про всі важливі зміни, що стосуються відвідування дитиною школи, ці зміни не можуть бути приведені в силу без згоди батьків (наприклад, обстеження в психолого-педагогічному центрі, перевід дитини в іншу школу і;т.д).

Сподіваємось що ця маленька, але дуже інформативна стаття надасть вам трохи впевненості і ви все ж таки відкинувши усі труднощі емігруєте до Чехії усією родиною.

Успіхів Вам!

Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.