Загальна інформація о дитячих садах Чехії

Загальна інформація о дитячих садах Чехії

У даній статті ми спробуємо розповісти все, про дитячі  сади в Чехії. Тема ця хвилює багатьох людей, які планують переїжджати до Чехії з сім'єю.

«Дитячий сад в Чехії називається« школка »(« školka »). Сади є приватні і державні, але ми розповімо особливості державних. У них є додаткові заняття (безкоштовні і платні), в цих садках дітки сплять, гуляють, їдять, дошкільнят готують до школи. Безумовно, є деякі відмінності від звичних  нам садів. Дітей так не опікують і не муштрують, хоча цілком можуть по попі дати і голосно посварити. До речі, перед школою чеська дитина обов'язково повинна хоча б рік походити до «школки», щоб звикнути до колективу, навчитися дисципліні і перехворіти основними дитячими хворобами.
 

Запис в дитячий сад в Чехії

В Чехії дитину в дитячий садок можна віддавати з трьох років. Особливої проблеми записати дитину в садок в, в Чехії немає, хоча самі чехи, як зазвичай, люблять поскаржитися. Запис на вересень проводять навесні, приблизно березень-квітень, ще пару раз протягом року роблять дні відкритих дверей. Інформація про дні для запису, документах, днях відкритих дверей і контакти адміністрації постійно вивішують на вході в садок. У кожної установи є свій сайт, де можна знайти всю інформацію.

В середині року діток беруть не у всі сади, тому що можуть бути заповнені групи. Але якщо в перший-другий не вдалося влаштуватися, не варто сумувати - завжди можна знайти садок, де дитину все ж візьмуть.
 

Умови

В дитячих садках в Чехії, діти основний час проводять на підлозі. Там досить тепло, але такий підхід незвичний для наших батьків. На підлозі, як правило, лежить ковролін, протягів немає. Будьте відразу морально готові до того, що в групах немає окремої спальної кімнати. Є підсобне приміщення, де зберігається спальне приладдя - матраци та білизна. В післяобідній час в ігровій кімнаті на підлозі розкладають матраци (приблизно 20 см у висоту), застеляють білизною, і на цьому дітки сплять. На відміну від вітчизняних дитячих садків, в чеських немає культу чистоти і акуратності. Якщо батьки якось дорікають дітям за бруд на одязі, вчителі голосно пояснюють, що це дитина, у нього має бути щасливе дитинство. Коліна на штанях обов'язково будуть протерті, одяг для прогулянок буде реально брудним.

Ще один важливий момент - в «школках» і школах немає лікарів. Якщо з дитиною щось трапиться, будуть обходитися своїми силами, або подзвонять батькам (але це тільки зовсім в тяжкому випадку). Психологів, ортопедів, масажистів немає тим більше, ніяких басейнів, фізкультурної кімнати теж немає. Їдять дітки в групах, а не в їдальнях.
 

Оплата

Вартість відвідування приватних садів залежить від конкретного саду, а в державних установах  оплата становить приблизно  500-700 крон / місяць плюс додаткові витрати на господарські дрібниці, канцелярське приладдя та оплату гуртків.
 

Склад дітей

У чеських садах дітей в групах не ділять по віковим групам, там в кожній групі є і ясельні діти, і дошкільнята, і дітки середнього дошкільного віку. На думку місцевих дитячих психологів, це допомагає малюкам швидше вчитися (на прикладі старших дітей), а старшим - бути добрішими і уважнішими до молодших.
 

Додаткові заняття

Додаткові заняття для дошкільнят - підготовка до школи, вони включають вивчення основних речей - назви кольорів, фігур, місяців-днів тижня, усного рахунку і т. Д., ніякого алфавіту, читання і письма в садочках немає, але є введення в англійську мову. Ще є гуртки – танці, кераміка, флейта, театральна студія, хор, вироби своїми руками і т. Д. Більшість з них платні - в межах тисячі крон за півріччя.
 

Мовні проблеми

Як правило, навіть дуже сором'язлива дитина, яка зовсім не знає чеську мову, через 2-3 місяці починає говорити по-чеськи і вливається в колектив. Міжнаціональної ворожнечі зазвичай немає.

Дуже хочеться відзначити, що дітки, які починають ходити в дитячі сади, досить швидко змінюються - стають впевненими, відкритими, починають вітатися на вулиці з незнайомими людьми, особливо з бабусями-дідусями, і можуть почати виправляти вимову батьків. Ще плюс чеських дитячих садків - дітки швидко занурюються в національну культуру, з її казками, фольклором, розмовною мовою і поведінковими особливостями, потім їм уже набагато легше вчитися в чеській школі і спілкуватися у дворі. Якщо переїзд до Чехії для Вас не тимчасовий експеримент, а серйозний намір - чеський сад для дитини цілком виправданий і зручний засіб адаптації. »

 

Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.