Особливості громадського транспорту в Чехії

Особливості громадського транспорту в Чехії

В цієї статті ми розповімо вам про всі правила користування громадським транспортом Чехії, способах придбання квитків, та їх вартість. Порадимо, як найбільш оптимально планувати маршрут громадського транспорту за допомогою онлайн-сервісу.

Залізничний транспорт

Всі міста Чехії з'єднані залізничним сполученням. При цьому поїзди слідують строго за розкладом, а квитки на них завжди є у продажу.

Особливістю чеських залізниць є те, що придбаний квиток не прив'язаний до конкретного поїзда, а дійсний у всіх складах, які слідують за замовленим маршрутом. Це означає, що зроблена вами оплата дає право вийти з поїзда в будь-якому проміжному пункті його проходження, ознайомитися з визначними пам'ятками та сісти в будь-який наступний потяг, що йде в тому ж напрямку.

В Чехії існують три типи вагонів: купейні, плацкартні, а також загальні вагони з сидячими місцями, які часто використовують в деяких країнах Європи.

Квітки на всі поїзди можна придбати в касах вокзалу, а також на офіційному сайті компанії České dráhy. Сайт доступний на чеській та англійській мовах.

Міжміські автобуси

Маршрути та розклад міжміських автобусів можна дізнатись як на автостанціях, так і через інтернет. Квитки на автобуси можна придбати в касах автовокзалу, або безпосередньо у водія.

Найбільшим в країні є автовокзал Флоренц в Празі. Автобуси звідси відправляються у всіх напрямках. Автовокзал знаходиться безпосередньо біля станції метро Florenc.

Квітки на автобус дешевші ніж на поїзд, але часу поїздка займе значно більше. В загалі транспортне сполучення в Чехії вважається одним з найкращих в країнах ЄС.

Навіть в маленькому населеному пункті ви знайдете автобусну зупинку, на який буде розміщений розклад руху. Всі водії громадського транспорту дуже суворо дотримуються цього розкладу.

Як користуватись громадським транспортом Праги

Як користуватися громадським міським транспортом Праги? Не знаючи мови та правил оплати за проїзд, перед посадкою в автобус або входом в метро людині, яка вперше приїхала в Чехію досить важко розібратися з розкладом і принципом роботи міського транспорту Праги.

Міський громадський транспорт Праги складається з розвинених мереж метро, автобусів і трамваїв. Крім того, в Празі є фунікулер, що піднімається на Петршінскій пагорб, поромні переправи через Влтаву, невелика канатна дорога і єдина тролейбусна лінія.

Метро

Вхід в метрополітен можна впізнати по стрілці, спрямованої вниз. Метрополітен працює щодня з 05:00 до 24:00. Інтервал руху між поїздами: 2 - 4 хвилини в годину пік, і 5 - 10 хвилин в інший час.

Метро Праги складається з трьох ліній (А, В і С) загальною протяжністю 65,2 км, з 61 станцією. Лінія А на картах позначена зеленим кольором і з'єднує станції Depo Hostivař і Nemocnice Motol. Лінія В - жовтого кольору, прокладена від станції Černý Most до Zličín. Лінія С - червона, проходить від станції Háje до станції Letňany.

Докладні схеми:

1. лінія А - зелена
2. лінія В - жовта
3. лінія С - червона
 

Схема ліній метрополітену Праги

 

Переходи з лінії на лінію здійснюються на станціях Muzeum (лінії A і C), Můstek (лінії A і B) і Florenc (лінії B і C).

Трамваї в Празі

Прага має найбільшу трамвайну мережу в Чехії. Графік роботи трамвая - в день ​​приблизно з 05:00 до 24:00. Інтервал руху в середньому становить 8 хвилин в години-пік та 10 - 20 хвилин в інший час. Денні лінії обслуговуються трамваями № 1 - 26. Найбільш завантажені лінії № 9, 17 і 22 курсують частіше (кожні 4 хвилини в години-пік та 5 - 10 хвилин в інший час).

Під час ремонту або будь-якої аварії на трамвайних коліях, конкретні трамвайні напрямки замінюють автобусними, привласнюючи автобусам точно такі ж номери, як і трамваям, але приписуючи букву X на початку. Наприклад, замість 22 трамваю курсуватиме автобус X22.

Вночі по Празі курсують трамваї № 91 - 99, з 00:00 до 05:00. Інтервал руху - 30 хвилин. В ніч з п'ятниці на суботу і з суботи на неділю інтервал руху скорочується до 20 хвилин. Розклад руху трамваїв вказаний на всіх зупинках

Автобуси

Празька автобусна мережа дуже розвинена і допомагає пасажирам дістатися до пункту призначення як днем, так і вночі.

Рейси міських денних автобусів Праги стартують приблизно о 04:45 і закінчують роботу о 00:15. Інтервал руху в години-пік складає від 6 до 15 хвилин, а в решту часу доведеться чекати довше - від 10 до 30 хвилин. Автобуси, що курсують в денний час мають номери від 100 до 299. Посадка здійснюється через будь-які двері автобуса.

Увага! В Чехії існує багато зупинок на вимогу (Zastávka na znamení). Якщо вам потрібно вийти на такий зупинці, необхідно натиснути на спеціальну кнопку. Зупинки на вимогу оголошуються завчасно.

Приміські денні автобуси мають номери від 301 до 499 і з'єднують Прагу з іншими населеними пунктами Центральної Богемії. Квитки на приміські автобуси купуються відповідно кількості пересічних зон, про це варто поговорити окремо.

Тарифні зони Праги та передмістя

Вся територія Празького інтегрованого транспорту (PID) розділена на зони. Зонування визначає ціну поїздки. Місто Прага знаходиться в межах транспортних зон P, 0 і B. Приміські зони мають нумерацію від 1 до 9.

Якщо ви подорожуєте тільки в межах Праги, то квитки купуються за фіксованою ставкою. Тарифне зонування оплати проїзду стає актуальним лише при подорожі між Прагою і передмістями. Тобто, якщо ви маєте квиток який діє в зонах Р, 0 та В, то для поїздки в зону 1, вам вже потрібно докупити ще один квиток. Ціна додаткового квитка залежить від віддаленості зони від Праги. Наприклад, ціна квитку зона 1 складає 12 крон, 2 зона - 18 крон, 3 - 24 й так далі. Місячний проїзний для тих, хто, наприклад, живе в Празі, а працює в передмісті, також буде коштувати дорожче.

Квиток на поїздку в передмістя обмежений за часом і кількістю зон. Це єдині обмеження, бо приміські зональні квитки можна навіть передавати іншим особам.

Нічні міські автобуси курсують по Празі приблизно з півночі до 4:45 і мають номери з 901 по 915. Нічні приміські автобуси мають номери з 951 по 960. Розклад автобусів Праги розміщені на зупинках.

Квитки на проїзд

У Празі діє попередня оплата проїзду в міському громадському транспорті. Квитки діють на всіх лініях метро, трамваїв, автобусів, електричок в межах міста, фунікулері, поромах. Квитки міського громадського транспорту НЕ діють на лінії Аirport Еxpress (АЕ). Діти до 6 років мають право на безкоштовний проїзд. Дитячий квиток купується для дитини від 6 до 15 років (при собі необхідно мати документ, що підтверджує вік).

Вартість проїзду в Празі у 2019 році:

  • На 30 хвилин - 24 крони
  • На 90 хвилин - 32 крони
  • На 24 години - 110 крон
  • На 72 години - 310 крон

Квіток діє у будь - якому транспорті, ціна залежить лише від часу поїздки. Тобто ви можете пересідати з метро на трамвай, або автобус чи навпаки. Головне вкластися в відведений час.

Квитки необхідно компостувати перед початком поїздки. В автобусах і трамваях електронні компостери жовтого кольору знаходяться всередині, на поручнях недалеко від вхідних дверей, а в метро вони розташовуються перед входом в метро. Вони залишають на квитках дату і точний час, коли квиток почали використовувати. Саме від цієї хвилини відраховується термін дії квитка.

Місячний квиток на проїзд

Якщо ви приїхали на роботу в Чехію, та будете проживати в місті Прага, вам варто придбати місячний квиток на проїзд. Так ви значно заощадити свої гроші.

Вартість квитку, що не прив'язаний до конкретної людини - 670 крон. Для придбання такого квітка не потрібно показувати жодні документи. Ви можете комусь передати цей квіток, або навіть продати.

Але все ж, вигідно придбати квіток, який буде видано на ваше ім'я та до якого буде вклеєне ваше фото. Вартість такого проїзного на 1 місяць - 550 крон.

 Для придбання проїзного знадобиться паспорт, та фотографія розміром 3,5 х 4, 5 см. Якщо ви не маєте з собою фотографії, то за 100 крон ви можете сфотографуватись в фото кабінах, які є майже на кожній станції метро.

Контролери

В Празі ви не побачите турнікетів. Тобто вступ до громадського транспорту абсолютно вільний. Але це не означає, що ви можете їздити без квітка. Контролери можуть перевірити вас в який завгодно момент. Контролер зобов'язаний пред'явити жовто-червоний значок і службове посвідчення. Штрафи досить високі. І навіть те, що ви приїхали працювати на короткий період не врятує вас від сплати штрафу. Тому радше не ризикувати, а придбати квіток.

Квитки на транспорт в Празі можна придбати:

  • в газетних кіосках;
  • в автоматах. Автомати приймають тільки монети. У деяких жвавих місцях, таких як аеропорт або центральний залізничний вокзал встановлені автомати, що приймають оплату за безготівковим розрахунком;
  • у водіїв автобусів (з націнкою). Дорослий квиток на 90 хвилин - 40 крон, дитячий - 20 крон. Водії трамваїв квитки не продають;
  • в інформаційних центрах і спеціальних точках продажів;
  • через мобільний додаток «PID Lítačka», доступне для iOS і Android. Якщо ви купуєте квиток через мобільний додаток, то його обов'язково необхідно активувати. Термін дії квитка стартує через 2 хвилини з моменту активації і тільки тоді його можна використовувати, тому необхідно подбати про активацію заздалегідь;
  • через SMS (тільки на чеську дійсну SIM-карту)

Щоб отримати SMS квіток, необхідно на номер 90206 відправити SMS з текстом:

  • "DPT24"- це квіток на 30 хвилин, вартістю 24 крони
  • "DPT32" - це квіток на 90 хвилин, вартістю 32 крони
  • "DPT110" - це квіток на 24 години, вартістю 110 крон
  • "DPT310" - це квіток на 72 години, вартістю 310 крон

Гроші будуть відраховані з вашого мобільного рахунку.

Після відправлення свого запиту, ви отримаєте SMS, де буде вказано час початку та закінчення дії SMS квітка. Зазвичай відповідь приходить за 1-2 хвилини.

Увага! До отримання SMS ви не маєте право користуватись громадським транспортом!

Життя в Празі неможливо уявити без планувальника маршруту громадського транспорту. Компанія, що займається перевезеннями людей в громадському транспорті, створила такий додаток - DPP INFO. У додатку ви можете прокласти маршрут з пункту А в пункт Б. Маршрут прокладається між будь-якими станціями метро, трамвайними й автобусними зупинками. Вам буде повідомлено, коли приїде той чи інший вид транспорту, де робити пересадки, час у дорозі, відстань і необхідний тип квитка. Громадський транспорт в Празі працює як швейцарський годинник і ходить точно за розкладом, тому таким додатком дуже зручно користуватися.

Для прокладання маршруту по містах і між ними, дуже зручно використовувати мобільний додаток IDOS. IDOS є пошуковою системою розкладу громадського транспорту, яка працює з графіками залізничного, автобусного та міського транспорту. За допомогою додатку IDOS ви дізнаєтесь про можливі затримки, чи зміни в руху поїздів або міжміських автобусів. Також використовуючи цей мобільний додаток, ви можете придбати або забронювати квітки.

Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.