Збираємось на роботу в Чехію

Збираємось на роботу в Чехію

В останній час досить багато українців їдуть на роботу в Чехію. Отримавши запрошення та робочу візу, багато людей ставлять собі питання: а що далі? Що мене чекає в чужій країні? Що брати з собою? Ми підготували декілька статей, в яких спробуємо відповісти на розповсюджені питання.

Стаття 1:

Документи готові, робоча віза в Чехію вклеєна в паспорт, потрібно збирати валізи. Що брати з собою на перший час? Звичайно, Чехія не та країна, де якісь товари є дефіцитом, але у новачків поки немає досвіду де і що купувати, як уникнути непотрібних витрат.

Документи

Перше, про що ви повинні пам’ятати та завжди мати при собі - це документи. паспорт, запрошення на роботу, договір, страховку. Крім того, візьміть з собою декілька фотографій 3,5 х 4,5 см. Вони вам знадобляться для оформлення місячного квітка на проїзд у громадському транспорті Чехії, якщо він вам буде потрібен звичайно. Не зайвим буде мати при собі й декілька ксерокопій своїх документів. Для в'їзду на власному автомобілі будуть потрібні й документи на машину.

Ліки

Далі про що ви повинні потурбуватись, це ліки, які вам можуть знадобитись. У Чехії більшість ліків можна купити в аптеці тільки по рецепту. А ліки, що продаються без рецепта без знання мови купити також не просто - важко пояснити, що саме вам потрібно. Крім того, місцеві аналоги можуть відрізнятися за складом, так що краще не ризикувати та взяти з дому необхідний мінімум.

Які особисті речі необхідні?

Які особисті речі необхідно - саме ця категорія речей і становить найбільший інтерес. Ми склали список, на підставі досвіду великої кількості реальних людей, які розповіли про свої побутові проблеми при першому працевлаштуванні в Чехії.

Одяг

Кожна людина заздалегідь знає в яку пору року, та на який період вона їде на роботу в Чехію. Речі повинні бути сезонними й не складати основну частину багажу. Якщо щось і забули, то ціни на одяг в Чехії цілком доступні. До того ж, ваші рідні завжди можуть вам передати невеличку передачу автобусами, які регулярно їздять з України в Чехію.

Важливо враховувати умови роботи, в яких плануєте працювати. Наприклад, ви їдете на роботу в Чехію в літній, спекотний період, але працювати будете на складах, де є морозильні камери. Потрібно з'ясувати заздалегідь, чи надається там спеціальний одяг. Якщо ні, то про це ви повинні потурбуватись самі.

Засоби особистої гігієни

Не забувайте про засоби особистої гігієни: мило, мочалка, шампунь, кондиціонер, гель, зубна паста, щітка, засоби для гоління і т. д.

Візьміть з собою декілька рушників. Не зайвим буде взяти з собою два комплекти постільної білизни. Зазвичай, в гуртожитках це все є, але ви будете впевненні, що це лише ваше. Люди бувають різні й на жаль не всі як слід додержуються особистої гігієни. Для користування душовою кабіною, яка в гуртожитках є загальна, візьміть з собою гумові капці.

Посуд

Скоріше за все ви не будете витрачати гроші на харчування в ресторанах, тож готувати їжу будете самі. Візьміть з собою чашку, тарілку, ложку, виделку та ніж. Найчастіше, гуртожитки забезпечені необхідним кухонним приладдям, але ваша особиста маленька каструля та сковорода, точно не будуть зайвими.

Продукти

Не потрібно везти з собою багато продуктів. Все це можна придбати в магазинах. Ціни майже такі самі, як в Україні, тож тягнути з собою продуктовий запас на весь період перебування за кордоном не має необхідності. Але якщо ж ви все ж вирішили взяти з собою якісь продукти на перший період, ви повинні знати, що дозволено, а що ні везти через кордон.

Ввезення на території ЄС продуктів тваринного походження заборонено! Це відноситься як до продукції прямої переробки - м'яса, сала, молока, так і до їх похідних, наприклад, до молочного шоколаду або йогуртів.

Продукти тривалого зберігання також не можна везти в великої кількості. Крупи і макарони, наприклад, можна ввести до 2 кг. В принципі немає сенсу запасатися ними надовго, тому що ціни на ці продукти в Чехії цілком доступні, та і якість краща.

Приблизний список продуктів на перший час перебування в Чехії може виглядати так:

  • Чай - 1 коробка.
  • Кава - 1 банка розчинної, або пакет молотої.
  • Цукор - не більше 1 кг.
  • Крупа, макарони - не більше 1 упаковки.
  • Невелика кількість улюбленого печива.
  • Всі продукти краще мати в фабричній упаковці.

Сигарети

Слід знати, що сигарети в ЄС значно дорожче, ніж в країнах СНД. Відомі марки досягають 100 чеських крон, це приблизно 115 грн. Норми ввезення сигарет в ЄС дуже суворі. Везти можна дві пачки сигарет (40 штук) на одну людину. Все зайве буде вилучено. Ввезення тютюнових виробів дозволено тільки особам старше 17 років.

Алкогольні напої

Митні правила ЄС дозволяють ввезення алкогольних напоїв в такої кількості:

  • 2 л. вина або фруктової наливки, або настоянки з вмістом в них етилового спирту не більше 22%, або 3 л. пива і додатково 1 л. інших спиртних напоїв.

Гроші

Безсумнівно, головна мета будь-якої роботи - заробіток. Але до першої заробленої плати треба якось існувати, тому звичайно гроші с собою повинні бути. Скільки брати грошей залежить від ваших особистих потреб, але зазвичай на перший термін 150-200 доларів США буде цілком достатньо. Ці гроші вам знадобляться на придбання квітка на проїзд та покупку необхідних продуктів. Більш докладно про придбання проїзного, транспорт Чехії, та ціни на продукти ми обговоримо в окремих статтях.

Дозвілля

Крім вищезазначеного, не забувайте взяти з собою улюблені ґаджети, та зарядні пристрої до них. Якщо полюбляєте читати, візьміть з собою і декілька книжок, щоб не сумувати в вільний від роботи час. А взагалі, в Чехії важко сумувати. Прекрасні краєвиди та архітектура – це те, що не залишить вас байдужими. Про це ми також поговоримо окремо.

Ми сподіваємось, що наші поради вам будуть корисні та допоможуть як слід підготуватись для поїздки на роботу в Чехію і відчувати себе досить комфортно в чужій країні.

Категорія: 
Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.