Народження дитини в родині іноземців в Чехії

Народження дитини в родині іноземців в Чехії

Народження дитини в родині іноземців в Чехії

Народження дітей в Чехії

У даній статті, ви знайдете загальну інформацію, яка стосується ситуації, коли в родині трудових мігрантів в Чеській республіці, народжується дитина. Ви дізнаєтеся, як і де отримати свідоцтво про народження, які терміни і який вид на проживання ви можете попросити для дитини, а також про медичне страхування.

Свідоцтво про народження і запис до книги реєстрації новонароджених

У новоспечених батьків, з появою дитини в Чехії, з'являється ряд важливих обов'язків. Перш за все, необхідно повідомити про народження дитини протягом 3 робочих днів до місцевого реєстраційного органу ( "matričný úřad" - в Україні, наприклад, цим займається ЗАГС). Як правило, всі необхідні документи подає адміністрація пологового будинку, або лікуючий лікар. Однак, якщо, з якихось причин, цього не сталося, один з батьків зобов'язаний повідомити відповідний орган реєстрації новонароджених.

Прикладом може бути ситуація, коли жінка народжує дитину поза медичною установою і коли вона не отримує необхідну медичну допомогу під час, і після пологів (наприклад, домашні пологи). В такому випадку, крім документів, які будуть приведені нижче, потрібно підтвердити, що матір'ю насправді є саме ця жінка.

Які конкретно документи, в цьому випадку потрібно пред'явити, вам повідомлять в реєстраційному органі

Видача свідоцтва про народження (метрика) регулюється Законом n. 301/2000 Sb., «Про свідоцтво про народжені, імена та прізвища». Свідоцтво про народження дитини є компетенцією реєстраційного органу ( "matričný úřad" зазвичай це "відділення реєстрації та свідоцтва про народження" міського/районного муніципального органу управління), до якого належить відповідний пологовий будинок. Що це означає? Наприклад, дитина, що народилася в пологовому будинку “Аполінарж”, що в Празі 2, свідоцтво про народження, батьки отримують в районному органі управління (Úřadu městské části) Праги 2 і т. д.

Для оформлення свідоцтва про народження (а також для реєстрації в книзі про народження) молоді батьки повинні надати до відповідного відділення реєстрації та видачі свідоцтва про народження наступні документи:

Для дітей, народжених у шлюбі:

  • свідоцтво про шлюб;
  • документ, що підтверджує вид на проживання в Чехії (біометрична картка, закордонний паспорт з візою, документ, який надає міжнародну охорону (біженці));
  • заява, де вписано ім'я дитини (заповнюється чеською мовою).

Для дітей, народжених поза шлюбом:

  • свідоцтво про народження матері;
  • заяву, де вписано ім'я дитини (заповнюється на чеською мовою);
  • документ, що підтверджує вид на проживання в Чехії (біометрична картка, закордонний паспорт з візою, документ, який надає міжнародну охорону (біженці));

Якщо подружжя розлучилося до подачі документів на оформлення свідоцтва про народження дитини, в цьому випадку, надається офіційне свідоцтво про розлучення. Аналогічним чином, в разі смерті одного з подружжя - батька дитини, необхідно надати свідоцтво про смерть. Якщо батьки не перебувають у шлюбі (цивільний шлюб), достатньо, щоб батько дитини підтвердив своє батьківство. У цьому випадку батько повинен надати підтвердження особи і вид на проживання в Чехії (в разі про встановлення батьківства, рішення виносить компетентний суд).

Якщо ви не говорите чеською, або не впевнені в рівні свої чеської, бажано запросити перекладача, який зазвичай надає свої послуги безкоштовно в рамках місцевих неурядових організацій (наприклад, ICP, InBase і т. д.). У деяких, більш серйозних випадках, чеська влада, навіть, вимагає, щоб на слуханні брав участь спеціальний судовий перекладач, чиї послуги не безкоштовні. Якщо у подружжя немає розбіжностей, і потрібно просто зареєструвати дитину, отримати свідоцтво про народження, можна запросити простого перекладача (їх послуги теж не безкоштовні).

Видача свідоцтва про народження звільняється від адміністративного збору, тобто видається безкоштовно. Свідоцтво про народження, зазвичай, видається протягом 30 днів від дати народження дитини. При отриманні готового свідоцтва про народження, вам необхідно надати посвідчення особи (біометрична картка, закордонний паспорт). Якщо свідоцтво про народження вашої дитини забирає член сім'ї (наприклад, рідний брат) або інша особа, то необхідно надати завірену довіреність та документ, що засвідчує особу.

УВАГА! Всі документи, видані в іншій державі, які ви повинні подати до відділення реєстрації та видачі свідоцтва про народження, повинні бути забезпечені юридичним перекладом на чеську мову (акредитований перекладач зі своєю печаткою).

Перебування дітей іноземців, які народилися в Чеській Республіці

Якщо дитина, що народилася в Чеській Республіці, виїжджає за кордон протягом наступних 60 днів після народження (з батьками, опікуном), його законний опікун (наприклад, батько) не зобов'язаний подавати заяву про надання дозволу на проживання дитини (звичайно, якщо у батьків самих є вид на проживання/віза). Протягом цього періоду перебування дитини вважається "перехідним".

В іншому випадку, якщо дитина залишиться в Чехії на проживання більше ніж 60 днів, то його законний опікун (батьки) зобов'язаний протягом 60 днів з дня його народження подати заяву на надання дитині дозволу на проживання.

Важливо!

  • Дитина, народжена в Чехії не отримує автоматично громадянство Чеської республіки, вона є громадянином країни, звідки походять її батьки.
  • Дитина не має ніякого статусу в Чеській республіці, поки батьки не подадуть прохання на отримання посвідки на проживання.

Для підтвердження громадянства дитини, відразу після отримання свідоцтва про народження, батьки повинні звернутися до консульства країни, громадянами якої вони є.

У консульстві необхідно вписати дитину в паспорт батьків або подати заяву для оформлення власного паспорта дитини. Наприклад в Україні, з 2017 року, дітей не вписують в паспорт батьків, а видають власний закордонний паспорт, який дійсний до 6 років дитини.

Абсолютно всі батьки завжди можуть попросити для своєї дитини той вид на проживання, який у них вже є.

Отже, варіанти:

  • віза до 90 днів (короткострокова віза) - якщо хоча б один з батьків перебуває в Чеській республіці на підставі короткострокової візи;
  • віза на термін більше 90 днів (довгострокова віза) - якщо принаймні один з батьків перебуває в Чеській республіці на підставі довгострокової візи;
  • довгострокове перебування - якщо принаймні один з батьків проживає в Чеській республіці на підставі довгострокової посвідки на проживання;
  • постійне місце проживання (ПМП) - якщо принаймні один з батьків перебуває на території Чеської республіки на підставі постійного виду на проживання;
  • міжнародний захист (притулок/додатковий захист) - якщо батьки залишаються в Чеській республіці на підставі рішення про надання міжнародного захисту.

Для отримання посвідки на проживання дітей, що народилися в Чеській республіці, необхідно:

  • заповнити відповідну заявку (віза/дозвіл на проживання/постійне місце проживання/міжнародний захист);
  • надати паспорт дитини, виданий консульством держави, громадянином якої є дитина.

Після подачі прохання про надання дитині дозволу на проживання і до прийняття остаточного рішення, дитина не може бути вивезена за межі Чеської республіки. Інакше назад в країну її можуть не впустити. Термін розгляду заяви: приблизно близько 30 днів.

Медичне страхування здоров'я дитини, яка народилася в Чехії

Важливо!

Діти, які народилися в Чеській Республіці, мають бути забезпечені медичною страховкою.

У разі короткострокових і довгострокових віз досить забезпечити дитину туристичної медичною страховкою (досить навіть декларації одного з батьків про те, що батько/законний опікун покриє всі витрати, пов'язані з можливим наданням медичної допомоги).

Для довгострокового виду на проживання потрібна комплексна медична страховка, яку надають комерційні медичні страхові компанії, наприклад такі, як Slavia, Maxima, PVZP, Uniqua і т. д.

При укладанні договору медичного страхування з комерційної страховою компанією, не забудьте попросити список медичних установ, які співпрацюють з цією компанією, включаючи список педіатрів - в ідеалі тих, хто практикує поруч з вашим будинком.

Лікарі та медичні установи, які не співпрацюють з вибраними вами медичними страховими компаніями, будуть вимагати оплатити їх медичних послуг.

Діти, які подали заявку на отримання виду на проживання або надання міжнародного захисту через свого законного представника (як правило, батьків), мають право (і обов'язок) входити в систему державного медичного страхування (згідно Закону N. 48/1997 про медичне страхування).

Безкоштовне страхування (державна медична страховка), наприклад, VZP поширюється тільки на дітей, які отримали ПМП (постійне місце проживання) в Чехії. Держава оплачує страховку до 26 років, або до закінчення навчального закладу.

Категорія: 
Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.