Дошкільна освіта в Польщі

Дошкільна освіта в Польщі

Виховувати сильну, здорову і розумну націю необхідно з раннього дитинства. Польська влада з цим твердженням повністю згодна. Дитячі садки Польщі вважаються одними з найпрогресивніших і успішних, втім, це відноситься в цілому до всієї системи освіти цієї країни.

В Польщі досить успішно використовується єдина європейська система дошкільної освіти, основа якої - вибір. Батьки малюків мають право не водити дитину в дитячий сад, але багато хто все ж вирішують довірити малюка вихователям державних або приватних дошкільних установ.

Важливо: всі без винятку дошкільнята зобов'язані відвідувати «підготовку» (zerówka) перед вступом до школи. Слово «zerówka» походить від польського  «zeró», що перекладається як нуль. Тобто zerówka це нульовий клас.  Але навіть тут є можливість вибору: дитина може відвідувати курси в дитячому саду, в початковій школі або вчитися в спеціальних групах, так званих дошкільних пунктах.

Система дошкільної освіти в Польщі чітка і злагоджена. Вона формується такими установами як ясла (малюка можна залишати тут повний або неповний робочий день), дитячі садки, двотижневі дитячі сади і «мікросадочки» (сімейні варіанти, коли в одній квартирі знаходяться 5-6 дітей)

Малюків зараховують до дитячих садків (przedszkole) з 3-х років. Існують установи, в яких беруть і зовсім крихт з 6 місяців, такі ясла називаються żłobek. Діти іноземців мають право відвідувати дитячі установи на таких же умовах, як і громадяни Польщі.
 

Приватні дитячі садки
 

Потрапити в приватний дитячий сад не складе труднощів, були б гроші оплатити перебування малюка тут. У приватних дитячих садах малюків навчають грі в шахи, іноземних мов, діти можуть відвідувати інші різноманітні гуртки.

Державні дитячі сади в Польщі

З державними садками дещо важче, часто в них немає місць, але все залежить від міста, в якому ви перебуваєте. До речі, в муніципальному дошкільному закладі безкоштовно дітлахи можуть перебувати тільки до 13 годин, за весь інший час доведеться доплачувати батькам. Вихователі часто організовують для малюків екскурсії і поїздки на різні заходи, таке проведення часу не може не подобатися дітлахам. У групах зазвичай 25 осіб, за всіма доглядають 1 вихователь і 2 помічниці.

Для жителів України,  дещо незвичним фактом є те, що харчування в дитячих садах привозне, тобто в приміщенні немає їдальні, їжу просто розігрівають перед подачею на стіл. Такий метод має ряд переваг: по-перше, немає необхідності наймати спеціальний обслуговуючий персонал, по-друге, покупка харчування здійснюється тільки в сертифікованих службах харчування, що мінімізує можливість потрапляння в дитячий організм шкідливих речовин.

Малюкам в дитячих садах дозволяють все, що не зашкодить здоров'ю. Не хочеш їсти - не треба, не подобається вчити букви - будь ласка, йди, грай іграшками. Якщо дитина сильно провинився, йому пропонують заспокоїтися і посидіти на стільчику.

Все частіше батьки вибирають для своїх дітей дитячі сади і це правильно, адже дитина повинна адаптуватися до оточуючих його умов, вміти спілкуватися з однолітками і дорослими людьми. Уряд Польщі піклується про молодше покоління і намагається зробити перебування в дошкільному закладі максимально комфортним, приємним і безпечним.

Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.