Що необхідно знати якщо ваша дитина пішла до школи у Чехії

Що необхідно знати якщо ваша дитина пішла до школи у Чехії

Що необхідно знати якщо ваша дитина пішла до школи у Чехії

Інформація для батьків

Робота в Європі, робота в Чехії, за останні роки цей варіант працевлаштування став не аби яким популярним. Українці розуміють що в такій економічно стабільній країні в них є великі перспективи, тому шукають роботу за кордоном для усієї сім'ї. А у випадках коли є дитина в них виникає багато питань. Як влаштувати дитину до дитячого садочку? Як записати її до школи? Та як допомогти їй якнайшвидше там адаптуватись? Сподіваємось, що допоможемо вам отримати відповіді на усі хвилюючі вас питання.

У Чехії дуже важлива налагоджена комунікація батьків та початкової школи. Співробітники школи очікують, що батьки будуть допомагати дитині з навчанням і будуть підтримувати постійний контакт з викладачами. Вважається, що батьки відповідальні за успішність дитини та повинні брати активну участь у навчанні дитини.

Як налагодити контакт зі школою?

  • При вступі дитини до школи необхідно відразу ж домовитися з директором про контактну особу, до якого Ви завжди зможете звернутися (класний керівник, вихователь, методист з профілактики проблем або інший педагогічний працівник).
  • Запишіть повне ім'я, номер телефону, адресу електронної пошти та робочі години цього працівника.
  • Домовтеся про те, в якій формі (особиста зустріч, телефонна розмова, електронна пошта), якою мовою і як часто буде проходити Ваше спілкування, як Ви будете діяти при настанні непередбаченої ситуації або появі проблем.
  • Важливою формою комунікації батьків і школи є щоденник (žákovská knížka), в який заносяться оцінки, пояснювальні записки про пропуск занять ("omluvenky"), важливі повідомлення (наприклад, зміни розкладу, шкільні заходи, проблеми з поведінкою).
  • У школі регулярно проходять збори (třídní schůzky) - зустрічі батьків з педагогами. Батьки отримують інформацію про успішність дитини й про те, що відбувається в школі. Присутність батьків на зборах вважається обов'язковою.
  • Слід звернутись до співробітника школи й в тому випадку, якщо дитина відчуває себе некомфортно в класному колективі або стикається з проблемами при спілкуванні з однокласниками.

Як проходить шкільний рік? Як відбувається оцінювання?

  • Шкільний рік триває 10 місяців. Починається він 1-го вересня, закінчується 30- го червня і ділиться на 2 півріччя. В кінці кожного півріччя, 31. 0 1. та 30. 0 6., діти отримують лист успішності (vysvědčení).
  • У більшості шкіл заняття починаються о 8 годині. Учні молодших класів щодня вчаться по 4-5 навчальних годин, більш дорослі учні в деякі дні відвідують і післяобідні заняття. На початку навчального року кожен клас отримує розклад занять (rozvrh hodin), в якому вказується, які уроки відбудуться в конкретний день тижня. Таким чином Ви зможете контролювати домашню підготовку дитини до навчальних занять.
  • Після кожної навчальної години (45 хвилин) передбачена перерва (přestávka). Велика перерва (9:45 -10: 00) відводиться на полуденок, коротші зміни тривають 5 - 10 хвилин. Після дообідніх занять - обід.
  • Протягом року мають місце канікули (prázdniny), державні свята та інші не навчальні дні. У ці дні діти не відвідують школу, батьки повинні забезпечити нагляд за дитиною або самостійно організувати для них програму.
  • Оцінювання (Klasifikace) в чеській школі проходить протягом всього навчального року, найчастіше за допомогою оцінок 1-5 (1 - найвища оцінка, 5 - найнижча).
  • Якщо в кінці навчального року в листі успішності дитини присутня оцінка "5" з якогось предмета, то він повинен здати по цьому предмету іспит для виправлення оцінки. Якщо іспит не складено, то дитина залишається в тому ж класі на другий рік.
  • Учні зобов'язані дотримуватися правил відвідування школи (školní řád). Якщо дитина неодноразово серйозним чином порушує правила, то вона отримує догану від класного керівника, від директора школи або низьку оцінку за поведінку в листі успішності.

Які обов'язки батьків?

  • Допомога з домашньою підготовкою - вдома дитина виконує домашні завдання, займається по навчальних матеріалах, готується до контрольних робіт. Очікується, що батьки учнів молодших класів будуть стежити за домашньою підготовкою дітей і допомагати їм. Якщо Ви поки не дуже добре говорите по-чеськи та не можете допомагати дитині, то можна попросити співробітників школи про організацію додаткових занять (doučování) для дитини. Якщо школа таку опцію не пропонує, то Ви можете знайти для дитини платні заняття.
  • Контроль за успішністю дитини та інформацією, одержуваної зі школи - батьки регулярно перевіряють оцінки та успішність (prospěch) дитини в щоденнику, електронному журналі або на батьківських зборах. Своїм підписом в щоденнику один з батьків підтверджує, що бачив інформацію від вчителя або зі школи.
  • Відвідування батьківських зборів - тато або мама обов'язково повинні відвідувати батьківські та інші збори на які їх запрошують. У тому випадку, якщо збори відвідати не виходить, потрібно проінформувати про це школу та домовитись на інший день.
  • Контроль відвідуваності - батьки завжди обґрунтовують відсутність дитини в школі. Інформується школа про це шляхом запису про факт відсутності в щоденник (причина відсутності та підпис). Повинні бути наведені вагомі причини відсутності (здоров'я, сімейні обставини). Про тривалу відсутність учня без поважних причин школа повідомляє у відповідні установи. Очікується, що при відсутності учень або його батьки дізнаються в однокласників або класного керівника, який матеріал вивчались на пропущеннях заняттях.

Що необхідно дитині для навчання у школі?

  • Навчання в кожній школі може проводитися за різними підручниками та матеріалами. Як правило, школа на час навчання видає дітям книги (učebnice), які необхідно повернути в кінці навчального року.
  • У молодших класах використовуються так звані робочі зошити (pracovní sešity), в яких дитина робить записи. Оплатити робочі зошити повинні батьки. Крім робочих зошитів, діти використовують і інші зошити різних видів, і розмірів - їх закуповує або школа, або батьки на прохання школи.
  • Необхідні в кожен конкретний день підручники та зошити, полуденок, пенал з письмовим приладдям (ручки, олівці - звичайні та кольорові) діти щодня носять з собою в портфелі.
  • Також дітям знадобиться спортивний одяг для уроків фізкультури, змінне взуття, малярське приладдя для уроків образотворчого мистецтва. Ці речі діти, як правило, залишають в школі.
  • У школі Вам видадуть список речей, які необхідно придбати, а також поінформують про те, скільки Вам необхідно доплатити за матеріали та приладдя, що надаються школою.
  • Крім оплати шкільного приладдя, нормою є невеликі платежі батьків в так званий шкільний фонд або класний фонд. На перераховані кошти школа закуповує інші речі, невеликі призи для шкільних заходів і.т.д.
  • Відрахування батьків до фондів, оплата деяких речей і входу на культурні заходи є нормою і в державних школах, де освіта надається безкоштовно.

Як ідуть справи з харчуванням у школі?

  • Як правило, батьки готують для дітей полуденок (svačiny), який діти беруть з собою до школи.
  • Дитина може купувати собі обіди (obědy) в шкільній їдальні (складається, як правило, з супу, основного блюда і фруктів / салату / булочки). Заявка на отримання шкільного харчування, як правило, вноситься в реєстраційний бланк.
  • Дитина може ходити на обід додому.

Що таке гуртки по інтересах та групи продовженого дня?

  • Група продовженого дня (školní družina) це заходи для дітей в післяобідній час. Її відвідини не є обов'язковим, зацікавлені батьки її оплачують. Діти граються, вчаться або ходять на прогулянки, за ними доглядають педагоги. Розмір групи продовженого дня, вік дітей в групі, години проведення і спосіб реєстрації Ви можете дізнатися в школі.
  • Попросіть в школі список гуртків (kroužky), що проводяться безпосередньо в школі або в найближчому будинку Дітей та молоді (DDM). Вибираючи гурток, подумайте про його спрямованість (що більше подобається дитині та краще розвиває його), фінансовий бік питання (відвідування деяких гуртків безкоштовно, деякі потрібно оплатити), чи потрібно для відвідування гуртка купувати якесь додаткове обладнання (наприклад, дороге спортивне обладнання).
  • Протягом шкільного року діти можуть відвідувати зі своїм класом культурні заходи (kulturní akce) або екскурсії, квитки оплачують батьки. Школа може організувати для дітей шкільну екскурсію (školní výlet), навчання на природі (školu vpřírodě) або тиждень спорту. Батьки приймають рішення про участь дитини в цих заходах і оплачують витрати на житло, харчування і програму (школа інформує батьків про терміни проведення і ціну).
  • Гуртки за інтересами дуже важливі для дітей! Допоможіть своїй дитині стати "своїм" серед однокласників, знайти друзів, розвивати свої здібності та, перш за все, як можна швидше навчитися говорити по-чеськи.
Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.