Оренда житла в Чехії

Оренда житла в Чехії

Оренда житла в Чехії

Іноземці в Чехії дуже часто стикаються з проблемами, пов'язаними з житлом, і перш за все це пов'язано з орендою або суборендою.

Велика частина проблемних ситуацій мають в основному один спільний знаменник: "щось відбувається, і я не знаю, як діяти, я просто не розумію, як чинити ...", або "власник порушує мої права, як я можу захистити себе"?

Стабільне житло, поряд зі знанням чеської мови і економічної самодостатністю, вважається одним з ключових елементів успішної інтеграції в чеське суспільство, а також є обов'язковою умовою майже для всіх видів на проживання. Однак для багатьох іноземців житло часто стає дуже складною проблемою. У даній статті, ми розповімо про оренду житла, на чому зупинити свою увагу, а також, що обов'язково повинно бути написано в договорі про оренду житла.

Оренда і суборенда

Перш за все, важливо розрізняти поняття оренди та суборенди. У той час як оренда є договором між орендатором та орендодавцем (як правило, власником квартири або уповноваженою ним особою), суборенда - це відносини, засновані на договорі між квартиронаймачем, який здає житло третій особі. В основному це стосується тільки частини квартири (зазвичай, це одна з кімнат з можливістю використання кухні, ванної кімнати та туалету), а простір, що залишився використовується самим квартиронаймачем (орендатором).

У порівнянні з умовами оренди, суборенда має більш низькі юридичні права, оскільки термін суборенди закінчується разом з закінченням терміну дії договору оренди або раніше. Для вирішення житлової ситуації суборенда є тимчасовою альтернативою, що підходить, наприклад, для іноземних студентів, або іноземців, які приїхали працювати до Чехії за короткостроковими візами. Якщо в квартирі, згідно з договором суборенди, проживає більше однієї людини, предмет суборенди і орендна плата, а також плату за використання води, електрики і т.д., повинні бути чітко визначені в такому договорі. Це дуже важливий момент.

Укладення договору про оренду і суборенду

Оренда квартири є результатом укладення письмового договору і регулюється Законом № 89/2012 Sb., Цивільного кодексу з внесеними до нього поправками (розділ 2201 і далі). Перед підписанням договору важливо уважно вивчити його зміст і мати достатньо часу, щоб проконсультуватися з друзями або навіть краще з працівниками неурядових організацій (соціальними працівниками, або юристами).  Адже не всі іноземці володіють чеською мовою в достатній мірі, щоб зрозуміти деякі нюанси договору, по-простому, виявити "підводні камені".

У договорі про оренду повинні бути належним чином ідентифіковані всі підписанти, тобто, хто і з ким укладає договір, і що не маловажно, хто ще може проживати в квартирі (наприклад, діловий партнер, чоловік, дружина, діти і т. Д. ).

Важливою частиною договору є предмет оренди, тобто квартира або будинок, узгоджена орендна плата, розмір плати за обслуговування (вода, тепло, вивезення сміття тощо, а також весь їх перелік), та період, на який укладається договір про оренду житла.

Іноді власники забороняють іноземцям афішувати адресу орендованої квартири / будинку як «постійна адреса» (адреса зареєстрованого місця проживання). Така вимога господаря житла є незаконною, оскільки кожен іноземець зобов'язаний сповістити відповідні державні органи про своє місцеперебування, тобто про адресу проживання. Порушення закону може вплинути на їх право на проживання в Чехії.

Якщо іноземець не говорить по-чеськи або не впевнений, чи правильно він все розуміє, потрібно перевести договір про оренду житла на його рідну мову, для того, щоб зрозуміти, що підписує. Для державних органів дійсний договір тільки чеською мовою).

Передача квартири орендатору

При прийомі орендованного житла, як правило, в день підписання договору оренди, рекомендується скласти акт прийому-передачі житла. Особливо це важливо, якщо квартира мебльована і обладнана різною побутовою технікою. В ідеалі, акт доповнити фотографіями. Це збереже вас від можливих непорозумінь, при передачі квартири орендодавцю по закінченню договору оренди.

Kauce - застава за житло

Застава (Kauce) (термін, передбачений в Цивільному кодексі) - означає договірну фінансову гарантію, зазвичай в розмірі від однієї до шести місячних плат. Грошова застава є гарантією в разі, якщо орендатор не платить орендну плату, комунальні послуги, або будь-які інші витрати, пов'язані з використанням квартири.

Однак часто буває так, що господар квартири не повертає заставу орендатору, після закінчення договору, навіть якщо не було заборгованості. У таких випадках в якості аргументів звучать фрази: «в квартирі було щось пошкоджено, і тому я залишаю заставу, щоб все відремонтувати», і навіть такі: «квартиронаймач покинув квартиру, раніше, ніж ми домовилися, і тому на повернення застави він не має права»

У разі заборгованості по квартирі, або пошкодження майна, орендодавець зобов'язаний довести і вирахувати точну суму заподіяної шкоди. Тільки після цього, частина грошей може бути вирахувана із застави. А якщо сума матеріального збитку перевищує суму застави, то орендодавець має право вимагати у орендатора її компенсації.

Якщо по закінченню договору оренди і передачі квартиронаймачем житла орендодавця, не було виявлено заборгованості по квартирі, або заподіяння матеріальної шкоди, орендодавець зобов'язаний повернути грошову заставу протягом 30 днів. Неповернення застави без особливої ​​причини, прямо суперечить Цивільному кодексу (§ 2239).

Категорія: 
Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.