Діти - іноземці в чеських школах

Адаптація дітей мігрантів, заробітчан в чеських навчальних закладах

Батьки - мігранти шукали школу для своєї доньки. В адміністрації першої школи, до якої вони звернулися, їм сказали, що тут до сих пір не було дітей іноземців, і нехай звертаються в інше місце...

Інший приклад. Дванадцятирічну дитину адміністрація школи хотіла зареєструвати до класу, де вчаться десятирічні, щоб вона "краще" навчилася чеській мові...

В одній школі зажадали від батьків довести не тільки дійсне перебування, а й карту державного медичного страхування та підтвердження про стан здоров'я з країни походження дитини ...

Це всього лише кілька прикладів ситуацій, з якими діти - іноземці стикаються в загальноосвітніх школах в Чеській Республіці. І це була одна з тем проекту Приєднуйся! Проект спрямований на підтримку рівних можливостей працевлаштування для мігрантів та повноцінної участі в системі освіти дітей-мігрантів, за підтримки грантів Ісландії, Ліхтенштейну і Норвегії в рамках EEA фондів.

Центр інтеграції іноземців (CIC) з професійною підтримкою громадської організації META надає професійну консультацію не тільки сім'ям іноземців, а також і школам, не тільки в Празі, але і в інших містах Чехії. Допомагає батькам знаходити та налагоджувати контакт зі школами, проводить курси з чеської мови, а також при необхідності, працівник центру супроводжує батьків з дитиною на зустріч зі шкільною адміністрацією.

Практика різних шкіл істотно відрізняється

До Центру інтеграції іноземців звертаються не тільки родини мігрантів, а й директора і викладачі шкіл з різних регіонів Чехії. Соціальні працівники надають школам інформацію про те, як зареєструвати таку дитину, які документи школа може, або, навпаки, не може вимагати від батьків, або які є рекомендації по включенню дитини в класи до однолітків.

Виявилося, що школи підходять до інтеграції учнів з іншою рідною мовою зовсім по-різному і багато що залежить від особистого рішення керівництва школи і окремих вчителів. Центр інтеграції іноземців перебуває в контакті з 44 чеськими школами, багато з яких не тільки приймають і належним чином оформляють дітей - іноземців, але також пропонують курси чеської мови, вчителя - асистента, або пропонують різні форми навчання.

Однак до сих пір зустрічаються школи, які перешкоджають прийманню учнів - іноземців, необґрунтовано вимагаючи більше, ніж мають право. Керівництво значної частини шкіл не знає, як бути з мовною підготовкою. Керівники шкіл часто не підозрюють, що існують акредитовані початкові школи, що пропонують чеські курси для учнів з країн ЄС, і після зарахування дитини, батьків повинні інформувати про такі курси.

На жаль, самі ці школи ніде не афішують курси чеської мови, і таку інформацію важко знайти на сайтах. Для учнів з так званих третіх країн, мовну підготовку повинна забезпечити школа (тобто, будь-яка школа. Не обов'язково мати якусь акредитацію), але в дійсності, багато хто з них цим просто не займаються, і навіть не знають, що повинні. Центр інтеграції іноземців в Чехії пропонує практику і методи інших шкіл, для того щоб пояснити, як забезпечити учнів - іноземців курсами чеської мови, а також, де вимагати матеріальні засоби на курси чеської мови для своїх нових учнів.

Звичайно, інтегрувати учня - іноземця в навчальний процес вдається добре тим школам, які вже мають такий досвід (особливо в деяких міських районах Праги) і в невеликих містах з невеликою кількістю шкіл. Досвід приходить з прийняттям першого учня, рідна мова якого не є чеська. Школи в невеликих містах поважають свій обов'язок прийняти дитину і шукають індивідуальні способи допомогти цій дитині інтегруватися в шкільний процес, а також і з вивченням чеської мови. У деяких школах, наприклад, в Колині та Ліберці, добре організовані сімейні курси чеської мови для дітей та батьків.

Дуже важливо взаємне розуміння й ефективне спілкування сім'ї та школи

Важливою умовою успішної інтеграції учня - іноземця в шкільне життя - це ефективне спілкування між школою і сім'єю мігрантів. У деяких культурних і освітніх системах інших країн роль батьків не настільки важлива, що може привести в Чехії до ряду непорозумінь. Школа очікує від батьків зацікавленості та співпраці в освіті дитини, зокрема, допомоги в домашній підготовці.

Важливою умовою успішної інтеграції учня з іншою рідною мовою в шкільне життя - це ефективне спілкування між школою і сім'єю мігрантів. Школа очікує від батьків зацікавленості і співпраці в освіті дитини, зокрема, допомоги в домашній підготовці.

В рамках Центру інтеграції іноземців (CIC) був створений сімейний курс чеської мови, де діти та батьки вчаться в окремих групах. Батьки вивчають основний словниковий набір і фрази, необхідні для спілкування зі школою. В кінці курсу вони знають назви предметів і частини шкільної будови, вміють замовляти обіди в шкільній їдальні, знають, як проводяться збори класів і т.і. Було організовано, в цілому, 8 сімейних курсів в Празі, Колині, Кладні і Ліберці. CIC також випустив дві інформаційні брошури для батьків, в яких чітко пояснюється, як зареєструвати свою дитину в початковій школі, як працює школа і що потрібно зробити після зарахування. Інформаційні брошури переведені на шість мов.

10 правил, які повинні знати батьки - іноземці, перед зарахуванням дитини до школи:

  • Якщо ви проживаєте в Чеській Республіці понад 3х місяців (90 днів), і у вас є дитина у віці від 6 до 15 років, ви зобов'язані його віддати до школи. У Чеській Республіці відвідування школи є обов'язковим протягом 9 років.
  • Документи потрібно подавати в школу за пропискою дитини. Згідно з правилами, за кожним районом закріплена певна школа. Але ви можете вибрати інші школи в залежності від того, що вам краще підходить. Можливо, в іншій школі є більше можливостей, наприклад, курс чеської мови, викладач - асистент і т.п.
  • Заявка подається в письмовій формі. Школа дасть вам письмове рішення про те, чи приймає або не приймає вашу дитину. Негативне рішення можна оскаржити і отримати інформацію про вільні місця в інших школах цього району.
  • Покажіть керівництву школи всі документи, які у вас є. Якщо який-небудь документ відсутній (сертифікат, картка медичного страхування і т.п.), то це не є підставою для відмови дитині.
  • Дитина повинна бути зареєстрована до класу відповідно до свого року народження, максимально до одного року нижче. Реєструвати дитину до класу нижче 1 року не рекомендується, тому що дитина не вивчить чеську краще (це вже доказано практикою) і це може привести до ряду проблем.
  • Дізнайтеся, чи є у вашій школі чеський мовний курс і як ваша школа буде підтримувати вашу дитину (помічник вчителя, репетиторство). Школа повинна допомогти вам знайти курс (це правило тільки для громадян ЄС) або організувати курс.
  • Домовтеся зі школою про призначення контактної особи, з якою ви будете спілкуватися, будь то за допомогою електронної пошти, телефоном або на зборах, і як часто ви будете на зв'язку. Інформуйте школу відразу, як тільки виникне проблема.
  • Слідкуйте за домашньою підготовкою дитини. Якщо не зможете, з яких-небудь причин, допомогти своїй дитині з навчанням, ви можете домовитися в школі про репетиторство, або попросити добровольця з некомерційної організації.
  • Дізнайтеся в школі про різні гуртки, або чи є група продовженого дня. Проведення вільного часу серед інших дітей допоможе вашій дитині швидко інтегруватися до чеського мовного середовища.
  • Якщо вам потрібна допомога в пошуку школи, допомога в спілкуванні з керівництвом школи, або допомога з вирішенням проблем в школі, зверніться до соціального працівника некомерційних організацій, таких як CIC - Центр інтеграції іноземців в Чеській Республіці.
Підпишіться на розсилку найактуальніших вакансій
© Copyrights 2018 EUROPA Workintense. All rights reserved.